Śmierć od zatrucia pokarmowego? Sprawę 4,5-latka bada prokuratura
"Prokurator nadal pracuje na miejscu zdarzenia, na razie nie jesteśmy w stanie podać żadnych informacji na temat jego ewentualnych ustaleń" – poinformowała PAP rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Piotrkowie Trybunalskim Magdalena Czołnowska-Musioł. Wiadomo jedynie, że śledczy wykluczyli zatrucie tlenkiem węgla, popularnie zwanym czadem.
Rodzinna tragedia w Wyganowie
Do zdarzenia doszło 8 lutego w miejscowości Wyganów. Policja w Opocznie dostała informację o śmierci 4,5- letniego chłopca i niepokojących objawach, które wykazywała pozostała część jego rodziny. Chodzi o dwójkę starszego rodzeństwa oraz mamę dzieci. Poszkodowani natychmiast zostali przewiezieni do szpitala. Obecnie w najlepszym stanie znajduje się 13-letni chłopiec, który trafił do Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. Z kolei w szpitalu w Opocznie przebywa jego 38-letnia mama i 8-letnia siostra.
Na miejscu zdarzenia cały czas pracują odpowiednie służby, które próbują ustalić przyczynę tragedii. Nieoficjalnie mówi się o zatruciu pokarmowym. Niewykluczone, że doszło do niego po zjedzeniu źle przechowywanej mrożonki. Ojciec dzieci jako jedyny nie miał objawów chorobowych, a nie zjadł tego posiłku.
Mrożenie produktów spożywczych
Zamrażanie należy do jednej z najlepszych metod utrwalania żywności, która pozwala zachować ich wartość odżywczą. Musi jednak odbywać się zgodnie z określonymi zasadami. Należy do nich m.in. zachowanie stałej, odpowiednio niskiej temperatury, czy przestrzeganie daty przydatności do spożycia produktu. Warto pamiętać, że mrożenie produktów nie zabija obecnych na nich bakterii. Z tego względu podczas przygotowywania posiłków z mrożonek istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego. Niebezpieczeństwo rozwoju groźnych drobnoustrojów rośnie w przypadku wielokrotnego zamrażania i odmrażania jedzenia.
Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty – podaje portal pacjencki Ministerstwa Zdrowia. W grupie bakterii, które mogą nam zaszkodzić najczęściej wymienia się Campylobacter, Salmonellę, jad kiełbasiany, Gronkowiec złocisty i Bacillus cereus.
Czy możliwa jest śmierć z powodu zatrucia pokarmowego?
Do objawów zatrucia pokarmowego zalicza się m.in.:
- silny ból brzucha,
- biegunkę,
- wzdęcia,
- wymioty,
- gorączkę,
- dreszcze,
- poczucie słabości organizmu.
Utrzymujące się symptomy powinny skłonić nas do niezwłocznej wizyty u lekarza. Pamiętaj, że zatrucie pokarmowe może być szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych i z osłabioną odpornością.
Zatrucia pokarmowe zwykle dość szybko mijają, choć czasem mogą przedłużać się do kilku dni. U dzieci zatrucia pokarmowe mogą występować częściej niż u dorosłych, ze względu na niedojrzały układ pokarmowy i odpornościowy. Odwodnienie wskutek wymiotów lub biegunki może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.
Osobom, które podejrzewają u siebie zatrucie pokarmowe zaleca się także:
- zwymiotowanie tego, co się zjadło – jeśli to możliwe;
- wypróżnienie (należy jednak uważać na przedłużającą się biegunkę);
- napar z kopru włoskiego i masowanie brzucha w przypadku wzdęć i gazów;
- nawadnianie – powoli i małymi łykami;
- lekarstwa (najlepiej zapytać o nie w aptece);
- lekkostrawną dietę.
Więcej informacji na temat zatruć pokarmowych:
- Zatrucia wywołane spożyciem toksyn bakteryjnych, Sylwia Urbańska, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Warszawa 2017
- Najczęstsze przyczyny zatruć pokarmowych, Sylwia Urbańska, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Warszawa 2017